AISB designból jeles

Mekkora változásra képes egy bátor lépés! Bemutatjuk 2016 augusztusi projektünket, a Budapesti Amerikai Iskola könyvtári pultjának indulását és elkészítését.

3D

3D-ről olyan térbeli görbe felületeknél beszélünk, mint mondjuk egy labda. 3D formának nevezzük az összes olyan ívelt felületet, amit egy papírlappal nem lehet modellezni.

Kulcs technológia

Ehhez a termékhez olyan kulcs technológiákat alkalmaztunk mint a Solid Works számítógépes térmodellezés, CNC hajlító sablon marás, és a thermoformálás.

AF tervezés

Ennek a terméknek a tervezését saját tervező csapatunk végezte. Így a gyártás koordinálása is leegyszerűsödik. Neked is van egy projekted? Katt ide!

Időigényes

Az ilyen típusú Corian® akril lapok megmunkálása igencsak időigényes, még akkor is ha már sablonok rendelkezésre állnak a projekt előtt.

Innen indultunk el.

Innen indultunk

Az Amerikai Iskola könyvtári vezetősége azzal a feladattal kersett meg bennünket, hogy 2016 nyári szünidejében felújítják és átrendezik az iskolai könyvtárat. Ennek keretében szeretnének egy új recepciós pultot, ami jobban kiszolgálja az ott tertozkodók igényeit.
Emellett kiemelt szempontként merült fel egy olyan formai megoldás, ami a fiatal korosztályt megszólítja, izgalmas, estleg futurisztikus.

Ez ritkán fordul elő, de a legvadabb ötletünk lett a befutó.

Minden belső szempontot figyelembe véve több ötletet nyújtottunk be. Volt közte szögletes egyszerű, megtört formavilágú, blokkokból építkező és kétféle íves verzió. A kiválasztott és elkészített változatnál nincs sík felület az asztallapot kivéve.
Egy ilyen formánál már a pontos tervezés is egy külön kihívást jelent. Olyan dokumentációt kell tervezőinknek előállítani ami alapján a gyártásban dolgozó kollégák le is tudják gyártani.
3D recepció javaslati terv
Térben futó Corian® szalag

Technológia

A 3D technológia speciális felkészültséget igényel. Először is rendelkezni kell a thermoformálás eszközeivel és technológiai ismeretével. Ahhoz viszont, hogy az akril alapanyagot melegen megmunkálhassuk, szinte elengedhetetlen feltétel a CNC ( computer vezérelt marógép ) megmunkálás megléte. Ezzel a technológiával alakíthatjuk ki a szükséges 3D sablonokat a hajlításhoz és támogathatjuk a végső összeállítást.

Melyik jön előbb, a marás vagy a hajlítás?

 Csapatunk minden résztvevője folyamatosan tanul az egyedi termékek gyártása folyamán. Mindig vannak újabb és újabb addig még ki nem próbált területek. Ilyen volt itt is. Már készítettünk hátulról bemart és megvilágított feliratot Corian felületbe. De íves formába még soha. Melyik legyen előbb? Előbb marjuk be a sík táblába a betűket vagy előbb hajlítsunk és utána jőjjön a felirat? Ezt a dilemmát nem tudtuk egyértelműen eldönteni, de a felirat elkészült.
3D recepció javaslati terv
A legnehezebb akril csomópont kialakítása

Mi kerül ennyibe egy Corian® akril pulton?

Ez a kérdés sokakban felmerülhet, akiknek tetszik ugyan a kialakítható termék, de az árral nem tudnak megbarátkozni. Ha csak laikusan is elképzeljük, hogy csak sík, igencsak merev 12 mm-es táblák állnak rendelkezésünkre, kb. elképzelhetetlen az, hogyan lehetséges egy ilyen pultot egyáltalán előállítani? Mi kerül ennyibe egy Corian® termék esetében? – címmel külön bejegyzésben foglalkozunk. Megismertetünk a gyártás előkészületeivel és a folyamatokkal, amelyek elvezetnek egy termék megszületéséhez.

Ne fogd vissza magad

Küldj egy pár sort amikor csak gondolod, munkatársunk válaszol amilyen gyorsan csak lehetséges

Email