Hallottad a péntek esti Híradót? (2011.09.16)

Szóba került a 27%-os ÁFA lehetősége. Azt hittem hirtelen, hogy nem hallok jól!

 

Matolcsy György

A képre kattinta az FN tartalomhoz

 

Vajon meddig lehet feszíteni a húrt?

Amíg Magyarország Dániával és Svédországgal együtt a legmagasabb uniós ÁFA kulcsot alkalmazza, addig egy 27%-os ÁFA „piacvezetővé“ tenne bennünket az unióban.

Neked mit jelentene egy ekkora ÁFA emelés?

Olaszországban tömegek mentek az utcára tüntetni, a 20%-ról 21%-ra, az az 1%-os ÁFA emelés miatt.

Gondolom, ebben az esetben felértékelődne a hivatalos nettó vásárlás. Ez cégként úgy működik, ha rendelkezel uniós adószámmal, akkor minden termékjellegű vásárlásod nettó számlázódik az európai unió országai között. Tehát ha veszel valamit külföldről, akkor nettó számlát kell kiegyenlítened vagy ha külföldre értékesítesz akkor nettó számlát állítasz ki.

Ez annyiban előnyös, hogy amíg ezt a terméket el nem adod, addig nem kell ÁFÁ-t sem fizetned, igaz visszatéreteni sem tudod. Neked mi a fontosabb, hogy vissza tudd igenyelni az ÁFÁ-t vagy az, hogy ki sem fizesd?

ÁFA 27 %?Ki fizeti akkor az ÁFÁ-t?

A külföldről származó beszerzésed utáni ÁFÁ-t akkor kell megfizetned, ha kiszámláztad egy belföldi vásárló részére (itt már mindegy, hogy cég vagy magánszemély) és ezzel ÁFA bevételre teszel szert. Nem tudsz előzetes, külföldi vásárlásaidból ugyan visszatérítést igényelni, tehát a teljes ÁFA bevételt tovább kell adnod az adóhivatalnak, levonva persze az ÁFÁ-t csökkentő hazai kiadásaid ÁFA értékét.

Ez az eset áll fenn akkor is, ha külföldre olyan vásárlónak értékesítesz, amely nem rendelkezik uniós adószámmal. Ilyenek a magánszemélyek, de cégeknél is előfordulhat. Így működik az uniós országok közötti ÁFA szabályozás.

A külföldi beszerzés tehát, nagyban segítheti céged likviditását (rendelkezésre álló készpénzállományát), az az segíti fizetőképességed tervezését és fentartását.

A külföldi beszerzéshez nem kell feltétlenül EUR bankszámlával rendelkezned. Utalhatsz EUR összeget forintos számláról is, ez egy kicsit lassúbb és valamivel többe is kerül a banki átváltás miatt, de működik.

A Meinbecken.com SRO Szlovákiában bejegyzett kft-ként, számodra minden ÁDH lapot és kiegészítőt nettó EUR-ban számláz. Fizetési lehetőségek: EUR átutalás, EUR és HUF készpénzes fizetés vagy a biztonságos PayPal fizetési mód. (A PayPal csak két email címet kapcsol össze, így egyék fél sem érintkezik semmilyen módon a másik banki adataival.)

Te mit gondolsz az ÁFA emelésről? Be fog következni? Ha igen, hogyan érintené ez a vállalkozásodat?

Írd meg a véleményedet, szólj hozzá: