Akrillap ragasztásához mindig a saját anyagából készült ragasztó szükséges?

Minden gyárnak megvan az anyagaihoz szükséges, színben optimalizált, saját ragasztója. Így a toldás mindig színazonos és szinte láthatatlan kivitelben készül. A toldást szabad szemmel alig, vagy egyáltalán nem lehet észlelni.

Mennyire erős a ragasztás?

A ragasztó a lap anyagának a két komponensét tartalmazza külön-külön. Amikor az A és B komponenst összekeverjük, olyan reakció veszi kezdetét, mely az anyagba hatolva oldja a lap anyagát, úgymond összeforrasztja azt (polimerizációs kötés alakul ki). Tökéletesen szilárd, erős (molekuláris) ragasztás jön létre.

250 ml - ragasztó pisztoly

.

A ragasztót speciális adagoló pisztollyal tudjuk használni. Létezik 50 ml-es, 75 ml-es, 250 ml-es és 470 ml-es (utóbbi csak a Corian® ragasztó-nál) és vannak úgynevezett nyitott ragasztók 0,2, 0,5 és 1 kg-os kiszerelésben, melyeket szabadon tudunk keverni.

A nyitott ragasztó a Kerrock lapokhoz rendelhető.

.

Sajnos minden ragasztó tubushoz különböző kinyomó pisztolyra van szükség. Ez alól kivétel az 50 és a 75 ml-es tubus, itt elég egyetlen egy pisztoly használata. A nyitott Kerrock ragasztóhoz egy Kerrock keverő edényt csomagoltak. Használata egyszerű, tisztítása, többszöri használathoz nem annyira.Wilsonart ragasztó 50 ml

Profi TIPP:

Mivel a különböző gyártók lapjai magas %-ban ugyan azt tartalmazzák, így a ragasztókat keresztben is használhatjuk, ügyelve a színmegfelelőségre. Nézd meg a system ragasztónkról írtakat.

Mi a legfontosabb a ragasztás folyamatában?

Ezt két szóban össze lehet foglalni: a precizitás és a tisztaság. A ragasztandó alkatrészek előkészítésében rendkívül precíznek kell lenned. Alapszabály, ha a két alkatrészt szárazon összeilleszted, akkor már alig látható tökéletes éleket kell kapnod, Ha nem sikerült olyan jól, ne bízz abban, hogy a ragasztó majd megoldja. A ragasztó anyagát nem használhatod réskitöltésre! Ha még is megteszed, akkor sokkal több munka lesz előtted, mint amennyi kellene.

Ez két okból van így:

  1. Több ragasztó a kikeményedés után enyhén megváltoztatja a színét. Tehát, ha szélesebb csíkot töltünk ki vele akkor az el fog térni a lap színétől.
  2. A másik pedig, hogy hajlamos a buborékképződésre, ami megint csak akkor válhat láthatóvá, ha nem tökéletes az illesztés.

Sokan kérdezik, hogy nagyobb hibákat lehet-e ragasztóval kipótolni? A válasz egyértelműen nem! Ezek a javítások csak egy pót-darab beillesztésével javíthatóak.

250 ml ragasztó tubusA második legfontosabb dolog a ragasztás folyamatában, a tisztaság. A ragasztandó élek környékét alaposan meg kell tisztítanod a szennyeződésektől, így a ceruza nyomoktól, a gyári sorozat nyomtatástól (hátoldalon), kéznyomoktól, zsiradéktól, ujjlenyomattól. Ehhez ipari alkoholt kell használni, fehér, nem szöszölődő törlőkendővel. Természetesen, ebből is kapni speciálisat erre a célra! A nitro hígító erre a célra nem megfelelő, mert van némi zsír, ill. olaj tartalma.

Nézd meg ezt a videót a ragasztás menetéről.

Az akrillap ragasztás ereje elég meggyőző volt?