Egy új konyhapult a lakásodban, egyéni stílusod kifejezésének egyik leghatásosabb módja.

Ezzel a lépéssel otthonod értékét növeled – ezáltal életstílusod is fokozod – akár ÁDH lap, akár természetes gránit, vagy kvarc kőből készült lap lesz konyhád új munkapultja.

De még is, hogyan válasszak?

Ebből a vásárlási útmutatóból megtudhatod az egyes munkapult felületek jellemzőit és tisztítási-karbantartási igényeit. Mit válassz az elkövetkező évekre? Leírásunk alapján biztos kézzel választhatod ki az életstílusodnak megfelelő munkalapot.

Konyhapultod kiválasztásának szempontjai különbözőek lehetnek:

1. Alapszempontok

–     Hogyan élek, hogyan fogom használni?
–      Ár
–      Karbantartás
–      Életmód

2. Alapanyag fajták

Gránit, Kvarc, Akrilkötésű ásványi lap (ÁDH), Laminált, Fa, Rozsdamentes, Vörösréz és Beton

 

3. Egyéb szempontok

Sarkok, élek és betétek, mosogatók és csaptelepek, egyedi formák

Első kérdés: Hogyan használod konyhádat?

Elsődlegesen erre a kérdésre kell választ adnod, hogy megtaláljuk azt a konyhapultot, mely leginkább passzol otthonodhoz és életstílusodhoz. Talán olyan konyhapultot szeretnél, amely jól passzol konyhád meglévő külalakjához, és mindeközben kiállja a mindennapos családi használatot anélkül, hogy túl sokat kellene karbantartani. Ez az igény a legtöbb háztartásra jellemző. De ha te gyakran hívsz vendégeket otthonodba, talán előnyt élvez egy elegánsabb megjelenés és kivitelezés – természetesen az előbbi jellemzőket is megtartva. Arról nem is beszélve, ha a konyhád nem egy külön helység, hanem egyben van a nappalival. A meinbecken.com segít neked, megtalálni az életstílusodhoz leginkább illő darabot. A munkalapok sokrétű kínálatával mind alapanyagot, mind stílust, mind színt, illetve kivitelt illetően, segítünk konyhád újjávarázsolásában.

  1. Alapszempontok

 

– Ár

Legyen szó bármilyen pénzkeretről, szinte biztos, hogy megtalálod a számodra elfogadható árú konyhapultot. A laminált lap az olcsóbb árkategóriába, míg a fa, vagy a fém lapok a drágábbak közé tartoznak. Fontos a költséghatékonyság? Vedd figyelembe a strapabírást és a könnyű karbantartást, és válassz laminált, vagy akril (ÁDH) pultot. Fontosabb a vizuális megjelenés és a stílus? Vizsgáld meg a természetes kő konyhapultokat – Granite, Márvány (nehezebb karbantartani) vagy Quartz- látvány és jellemzők szerint.

Karbantartás

A legtöbb konyhapult alapanyag és stílus nem igényel különösebb gondozást. Szükség esetén használj puha rongyot és enyhe tisztítószert és máris kész. Fokozottabb törődést a speciális anyagból készültek -mint a márvány, vagy egyéb természetes kő felület- igényelnek.

 

– Életmód

Ha munkapultodat teljes mértékben integrálni akarod meglévő konyhádba, vizsgáljuk meg, hogyan használod a konyhád. Számodra a konyha főként munkaterület? Vagy inkább a „show” területe? Ha konyhád nem csupán a szórakozás egy területe, válaszd ki, egyedi felületeink közül melyik illik leginkább egyedi igényeidhez.

  1. Alapanyag fajták

Laminált
Régóta népszerű választási lehetőség, a laminált munkalap. Ez talán leginkább alacsony árának köszönhető. Masszív faforgács lap alapú, melyet dekor lemezzel borítanak. Ennek köszönhetően meglehetősen tartós. Továbbá széles szín és mintaválasztékot kínál, melyben a drágább felületek megjelenése köszön vissza.

A laminált munkalapok hátránya a sebezhetőség: karcolások, vágások és hő hatására megsérülnek. Ajánlott vágódeszkát, vagy alátétet használnod. Ha bor, vagy más foltot okozó folyadék ömlik pultodra, igyekezz azt minél előbb letörölni, mivel ezek elszínezhetik a felületet. Az illesztések fokozottan érzékenyek, egy konyhai pulton egyébként normálisan jelenlévő, nedvességgel szemben.

ÁDH (Ásványi Dekor, Homogén, akrilkötésű lapok)

Az erős, szilárd, akrilgyantával kötött ÁDH munkalapok főbb jellemzői: ellenállóak a baktériumokkal, penésszel, vegyi anyagokkal szemben, ráadásul könnyen karbantarthatóak. A tartós, tömör felületek nem vízáteresztők megjelenésük illesztésmentes. Ezekkel a tulajdonságokkal meglehetősen népszerűvé váltak az aktív háztartásokban. Választékuk több mint 480 színből áll, mintázatok sokaságával, melynek célja, hogy utánozza a kő, a gránit és a kvarc megjelenését, de már megjelentek az anyagra jellemző saját mintázatok is.

Bár a karcolásokkal és magas hővel szemben érzékenyebbek, mint kőből készült társaik, cserében könnyen felújíthatók, nem utolsó sorban az áruk is kedvezőbb. Egy akril munkalapot nem tudsz tönkretenni, csak megunni!

Ha ezt választod, feltétlen olvasd el a “Hogyan válassz kivitelezőt?” segédletünket.Hasznos infók arra, hogy a legjobb szakembert válaszd magad mellé!

Fa

Ha a melegség érzete lenne konyhád vonzereje, válassz fa konyhai munkalapot. A fa erezetének mintája és a színek árnyékolása természetes szépséget kínál.

A fa konyhapultot szerves, vízálló olajjal kezelik, ezáltal taszítja a nedvességet és ellenáll a rákerülő foltoknak. Ez a pult ugyancsak tartós és könnyű karbantartani. Az olajjal átitatott nem-porózus felület biztosítja a higiéniát és biztonságot az ételek elkészítésénél. E munkalapok szigorú minőségi ellenőrzési folyamaton mennek keresztül és az illesztéseket illetően korlátozott élettartam-garanciával vannak ellátva.

Kvarc

Az extra kemény és ellenálló felületet nyújtó kvarc, konyhai használatra ideális. A konyhapult alapja kő és nem igényel tömítést, vagy polírozást. A kvarc konyhapult több mint 50 ragyogó színben és 2 eltérő kivitelben választható. Jellemzője a Microban® antibakteriális védelem, mely áthatolhatatlanná teszi a felületet a tolakodó baktériumok és a penészgombák számára.

Bár a kvarc is extra módon tartós, de törik, vagy megsérülhet, ha tartósan magas hőhatásnak van kitéve. Tisztítás: óvakodj az erős vegyszerek, oldószerek használatától. Sajnos ezt is meg lehet karcolni és az illesztéseket is látni fogod.

Gránit

Ha a konyha számodra az egyedülálló stílus és ízlés kifejezési formája, a te munkalapod a gránit. Alapja az évmilliókat kiállt természetes kő. Az extra kemény gránit munkalap, tartós és rendkívüli módon folt-, karc- és rozsdaálló.

Az általános gránit évenkénti tömítést igényel. A szokásos konyhai igénybevétel során hosszasan kitartó gránit konyhapultok azért nem elpusztíthatatlanok és letöredeznek vagy eltörnek, ha rosszul kezelik őket. Ezen kívül sajnos itt is meg kell alkudni az illesztések látványával, melyek  tisztán tartása nehéz.

Rozsdamentes és Vörösréz

Rozsdamentes, vagy réz munkalap a helyes választás a tiszta, kifinomult megjelenés eléréséhez. Amennyire elegánsak, annyira funkcionálisak is. Az ételek elkészítéséhez szembetűnően higiénikus teret biztosítanak. Tartósak és bármely méretre, illetve formára rászabhatók. A fém munkapultok különféle kiegészítővel variálhatók, a hátsó vízvetőktől és beépített mosogatóktól a vágódeszka betétekig, vagy a rézsútos élekig. A bőr dombornyomásos rozsdamentes acél, vagy a kézzel készült, vésett réz patina az extrém design lehetőségei közé tartoznak. Ugyanakkor hosszútávon az elhasználódottság érzetét keltik.

Egyéb szempontok

Sarkok, élek & betétek

Az élek megválasztásával stílusodhoz illesztheted konyhapultod kinézetét. Ha modern megjelenést szeretnél elérni, alkalmazz egyenes, vagy rézsútos éleket. Ha hagyományos eleganciára vágysz, az időt álló S-alakú, szamárhát íves design a jó választás. A lekerekített, bivalyorr profil szinte minden stílushoz illik. Az egyedi, vagy mintás betétekkel a designt személyesebbé teheted.

Mosogatók & Csaptelepek

Új mosogatópultod beépítésekor ki kell cserélni a mosogatót és a csaptelepet is. A mosogatók konyhapultba építésének többféle módja is van: süllyesztett, alulról beépíthető, vagy kötény stílusú. Ha illesztésmentes beépítésre vágysz, válassz akril munkalapot (ÁDH). A kiválasztott akril (ÁDH) lap fajtája és stílusa határozza meg a beépítés komplexitását. Keresgélj Online shop-unk széles mosogató kínálatában. Választhatsz akár rozsdamentes mosogatót is.

 

Egyedi formák

Egyedi sarkok és ívek beépítésével is megjelenítheted saját stílusod. Ezek sajátos, különleges formát adnak konyhapultodnak. Az egyéni mintára vágott formák létrehozásához -mint például a 45 fokos szög egy sarokszekrény fölött- további pultalapanyagra lehet szükséged.

Ha döntöttél, töltsd ki az ajánlatkérőt és küld el címünkre (vagy faxold) minél előbb.